HK BEOSTAR

...pingvini sa Novog Beograda

Poslednji Mohikanci: Priča o ljubavi koja ne da da se ugasi jedan sport

Rate this item
(3 votes)
Written by  | Published in: Ostalo

Poslednji Mohikanci - clanak o hokeju u BlicuPrenosimo sjajan članak novinara Blica gospodina Darka Nikolića o hokeju u Srbiji.

 

"Mućkanje". Ne, nije reč o opisu nekih fudbalskih radnji u Srbiji, ovde je reč o nečem sasvim neobičnom. Zamislite neko terenče, mladiće u običnim patikama, sa štapovima za hokej u rukama i jednom lopticom. Zamislili? Dobro. Onda naša priča o hokejaškoj reprezentaciji Srbije može da počne. A priča uopšte nije obična.

U ovoj našoj zemlji postoje četiri ledene dvorane i jedno klizalište otvorenog tipa. Samo... oni koji vole hokej ne mogu da uživaju u čarima leda od trenutka kad proleće stigne u ove krajeve, pa sve do pozne jeseni. Jednostavno, nema gde da se trenira u tom periodu. Ne na ledu, jer klizališta tada ne rade.

A eto, imamo hokejaše. Imamo klubove, istina četiri u Beogradu, po jedan u Novom Sadu i Subotici, a imamo i reprezentaciju. I, baš u zemlji u kojoj je Hokejaški savez formiran dok je ta zemlja bila kraljevina, baš u zemlji u kojoj poslednji Mohikanci pokušavaju da dokažu da ljubav može da spreči gašenje sporta koji toliko vole, za neki dan počinje Svetsko prvenstvo. Pravo Svetsko prvenstvo, upravo - u hokeju.

"Mućkanje". To je kada nemate pak, ili ga imate, ali vam ništa ne znači na betonu, pa uzmete malu lopticu i, dok ste u patikama, vežbate na suvom sport koji volite. Sport koji, od marta do oktobra, i nemate gde da vežbate.

Ako nekada sretnete momke kako "mućkaju", pozdravite ih. Slobodno. Među njima je svako bar jednom imao ozbiljnu povredu, ali nije odustao - jer se od prave ljubavi nikada i ne odustaje. Među njima je sigurno - i bar jedan reprezentativac. A i on, i svi oni drugi koji maštaju da zaigraju za Srbiju u sportu koji odumire, imaju samo jedan san: da neko vidi koliko je jaka ta ljubav koja ih vodi...

Ceo članak gospodina Darka Nikolića pročitajte na Blic Sport.

Read 2051 times
Last modified on Tuesday, 25 March 2014 12:20